Inventaris Regionaal Archief Alkmaar

Bron:

Het Regionaal Archief Alkmaar bevat een steeds groter groeiende verzameling van bijvoorbeeld oude archieven, afbeeldingen, kaarten. Verreweg het grootste deel van oude documenten over de Hartstreek zijn in dit archief terecht gekomen. Zo zijn de complete boekhoudingen van de voormalige waterschappen van Markenbinnen en Oostwoude, Kogerpolder en dat van Starnmeer en Kamerhop hier te vinden en ook op locatie in te zien.

Het doel van deze site is om in de loop der (lange) tijd een steeds completer beeld te geven van alle bestaande relevante documenten en de data die hierin is opgeschreven.

Dit is natuurlijk geen eenvoudige opgave; grote delen van dergelijke archieven werden vroeger handmatig en met mooie (maar moeilijk leesbare) krullen opgeschreven, doorgaans nog doorspekt met tegenwoordig nier meer gebruikte woorden. Bovendien gaat het om grote aantallen documenten.

Het kost veel tijd om dit alles inzichtelijk te maken, maar is uiteindelijk hopelijk de moeite waard. De archief-organisaties in ons land zitten trouwens zelf ook niet stil; met grote snelheid worden steeds meer documenten ingescand en met een beetje geluk komt er uiteindelijk ook hulp uit de geautomatiseerde hoek, zodat computers zelf efficient oude handschriften kunnen vertalen.

Voor nu zijn er uit het Archief van Alkmaar al enige onderdelen te zien uit het oude archief van het voormalige waterschap Starnmeer en Kamerhop.

Geplaatst op: 17 mei 2021
Martijn Jongens
Categoriën: Uncategorized

0 reacties