Spijkerboorder Toneel Vereniging

Gebruik onderstaande menu voor individuele stukken
Bron:

De tweede wereldoorlog was voorbij en mensen waren er aan toe om zich weer te richten op de leuke dingen van het leven. Toneel bijvoorbeeld. In deze tijd van wederopbouw schoten amateurtoneelverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Ook in onze polder. Er werd besloten om op 31 september 1945 de Spijkerboorder Toneelvereniging op te richten. Waarschijnlijk de eerste grap van de toneelvereniging omdat 31 september helemaal niet bestaat. Met de komedies, blijspelen en kluchten zouden er nog vele grappen volgen.

Het bestuur werd gevormd door een gemêleerd gezelschap, te weten: boer Cees Wiedijk als voorzitter, bakker Lammert Schipper als secretaris, boer Jouk Deurman als penningmeester, brugwachter Van Leeuwen en caféhoudster van ’t Heerenhuis Riek Knegt als leden.

De eerste toneelstukken werden in de boerderij van de voorzitter geoefend en uitgevoerd in de kaasfabriek bij de brug van Spijkerboor. De STV bleek een succes te zijn en vele voorstellingen volgden. Het succes is er nog steeds. De vereniging heeft ongeveer veertig leden waarvan veel actief, want niet alleen op het toneel maar ook achter de schermen wordt gewerkt. Door hun enthousiaste inzet weten zij met elkaar steeds weer iets moois op de planken te zetten.

Dankzij allerlei gulle subsidieverstrekkers beschikt de vereniging over een prachtige toneelvloer en een professionele licht- en geluidsinstallatie. Maar ook recycling zit STV in het bloed. De leden zijn echte milieubewuste hergebruikers. Het is elk jaar weer mooi om te zien, dat zolders overhoop gehaald worden op zoek naar passende kleding, stoelen, tafels, kasten en decoraties. Zelfs meubilair uit de eigen woonkamer moet er soms aan geloven. Het decor is altijd weer een plaatje om te zien en levert vaak een spontaan applaus op.

En dan de spelers. Ook niet geheel onbelangrijk. De toneelvereniging is een hechte vriendenclub die de meest vreemde types op het toneel weet te zetten.

Aan talent is geen gebrek. Krasse knarren en vrouwen met een kleurtje in hun haar, maar gelukkig ook jongvolwassenen die de stap naar de eeuwige roem met plezier hebben genomen. Zo blijft de vereniging springlevend.

Na vier maanden repeteren speelt STV in januari en februari drie weekenden in ‘t Heerenhuis van Spijkerboor. Er wordt een podium gebouwd in de herenkamer en naast de bar is er plaats voor 75 stoelen. De generale repetitie voor kinderen en de vijf voorstellingen zijn steeds tot op de laatste stoel bezet door jong en oud. Vaak door bewoners in de regio, maar ook mensen van buitenaf weten inmiddels de voorstellingen te vinden. Iedereen is van harte welkom. Natuurlijk mag de verloting niet ontbreken. De uitreiking van de prijzen is een toneelstuk op zich, waarbij ook flink gelachen wordt. Na de voorstelling gaan de stoelen het toneel op om ruimte te maken voor de borrel en bitterballen. Het blijft dan lang gezellig in ’t Heerenhuis.

Daarna is het vaste prik om op tournee te gaan. Elk jaar wordt een voorstelling gegeven in zorgcentrum De Mieuwijdt in De Rijp en in de Kerckhaen in Westbeemster voor Stichting de Zonnebloem. Het hele decor, de sjouwers en bouwers gaan dan mee.

Maar daar blijft het niet bij. De Spijkerboorder Toneelvereniging doet regelmatig mee met het Midwinterfeest in De Rijp. Er wordt dan een zelfgeschreven doorlopende voorstelling gegeven. En dan is er ook nog de komische film die de STV maakte ter gelegenheid van het 375 jarig bestaan van de Starnmeer.

Vind je het leuk om eens te komen kijken of heb je interesse om mee te spelen of je op een andere manier in te zetten, dan ben je van harte welkom.

De Spijkerboorder Toneelvereniging

Geplaatst op: 31 maart 2021
Martijn Jongens

0 reacties