Bakkerspad 6

Bron: Collectie Willem Baartse

Afbeeldingen

Vuurwerk

Het laatste huis voor de bakkerij werd sinds 1867 bewoond door de familie Korver.

Vrouw Korver had aan huis een breischool, dat wil zeggen dat ze de meisjes van het dorp leerde breien en handwerken. Haar man Dirk en zoon Klaas waren verwoede jagers. Ze schoten met name veel snippen en verkochten die in de wijde omtrek.

Ook richtten ze jachthonden af en hadden zelf zes van deze dieren in huis, dus saai was het zeker niet binnen. Op een avond in 1900 schrok het hele dorp op door een onverwacht vuurwerk; het huis van de familie Korver stond namelijk in lichterlaaie en de ruim voorradige munitie zorgde voor en ongekend spektakel.

De woning werd direct weer herbouwd en later bewoond door melkboer Jacob Knaap. Hij en zijn vrouw ventten in het dorp de melk uit met een juk en twee emmers. In hun kelder, schuur en aangebouwde keuken hadden ze allerlei zuivelproducten in voorraad en iedereen kon altijd langs komen om wat te kope.n Vrouw Knaap hield van een moderne keuken, dus toen elektrisch koken – in 1940 – mogelijk werd, wilde ze zelf ook meteen zo’n apparaat. Ze bleek de twaalfduizenste te zijn in Nederland die het ging proberen en daarom kwam ze met foto en al in krant van het Provinciaal Elektriciteits Net.

Geplaatst op: 17 mei 2021
Martijn Jongens
Categoriën: Bakkerspad | Markenbinnen

0 reacties