Het Starnmeerfeest

Gepubliceerd in de Nieuwe Chronyke; 1 oktober 1993.
Bron: Omslag 'Starnmeerboek' 1993

De feestelijkheden random het 350-jarig bestaan van de Starnmeerpolder zijn uitstekend geslaagd. De 9 buurtverenigingen kunnen terugzien op een feestweek die men zich nog lang en met plezier zal herinneren. De optocht, van circa 30 wagons, trok een belangstelling zoals de polder waarschijnlijk nog nooit eerder heeft beleefd.

Broodmaaltijd en reunie van oud-Starnmeerders betekenden beide een voile feesttent en de fokvee-tentoonstelling in manege Clausen was eveneens een levendig en gezellig gebeuren, die dankzij het “onderdak zijn” niet kon worden bedorven door de overvloedige regenval van die morgen. De bezoekers konden trouwens na afloop weer droog naar huis.

Een niet minder gezellig evenement was de tentoonstelling ten huize van de familie Koster-Ris. Duizend bezoekers en bezoeksters bekeken er de produkten van creativiteit en de oude spullen die – goed bewaard – van de diverse zolders tevoorschijn waren gekomen. Het was een collectie een museum waardig!

Wat de tentoonstelling in het Rijper Museum betreft, hebben de Starnmeerders zich ook niet onbetuigd gelaten. Ze vormen een belangrijk percentage van de bezoekers van dit jaar. Deze tentoonstelling kan nog tot en met 31 oktober in de weekends worden bezocht.

En dan was er het “Starnmeerboek”. Ook een succes. De oplage van 500 stuks was binnen een maand uitverkocht en de 25 ten behoeve van de reunie achtergehouden exemplaren zijn op die one avond ook in andere handen overgegaan. De vraag naar het boek was inmiddels zo groot dat er een tweede druk van 200 exemplaren (waarvan de helft al besteld) moet worden gemaakt. Die zal over ongeveer een maand gereed zijn.

Bronnen:

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/NC/1993-10-01/edition/0/page/25

https://www.hetschermereiland.nl/

Geplaatst op: 1 september 2023
Cor Booy
Categoriën: Kamerhop | Kroniek | Starnmeer

Meer artikelen uit de Kroniek:

De Vissers van Laen- en Barndehuysen en droogmaking van de Starnmeer

Bij de aanleg van de vaart aan de noordzijde van de Starnmeer raakten de bedijkers in moeilijkheden met de vissers van Laen- en Barndehuysen.

Rijpers in het Markerveld

Toen Jan Adriaanszoon Leeghwater door 1633 in het veld bij Marken(binnen) voer, trof hij erbarmelijke omstandigheden aan.

Het kopje van overgrootmoeder

Jan Brand Los, Sijbrand Los, Antje Booy-Los. Over deze voorouders van Cor Booy gaat dit artikel. Maar zo simpel als dat klink is het niet…

Kerstprent 1993

De "overstap" die Markenbinnen per 1 januari dit jaar maakte van de gemeente Uitgeest naar de gemeente Graft-De Rijp, was aanleiding de kerstprent dit jaar te wijden aan dat dorpje. De keus is daarbij gevallen op twee tekeningen die Jan Bulthuis in 1789 maakte van...

Veldnamen in de polders

De weilandjes in de polders hadden vaak individuele namen. Sommige daarvan zijn nog bekend, vele anderen niet meer.

De Grafters waren er al eerder

Oude bodemvondsten in de buurt van Graft en Graftdijk schijnen een lichtje op de oudst bekende bewoning in ons gebied.

De vogel Phoenix in de Starnmeer

De vogel Phoenix in de Starnmeer. Een boerderij met een verleden van brand en wederopbouw. De naam is dus toepasselijk gekozen.

Voor 5 centen bracht de post je brief naar de Stierop

Tegenwoordig rijden talloze post-bestelbusjes af en aan, vroeger ging de postbezorging er echter iets rustiger aan toe.

Reyer Klaas Koppen en de Ceres

Reyer Klaas Koppen, timmerman uit West-Graftdijk en aannemer van diverse kaassfabriekjes in Noord-Holland, waaronder Kaasfabriek de Ceres.

De “Vermaning” van Markenbinnen

Evert Besse Jz., de beschrijver van de droogmaking van de Starnmeer, heeft niet alleen dié geschiedenis op schrift gezet. Ook de geschiedenis van zijn eigen familie heeft hij tot in de finesses uitgeplozen. In die "genealogie Besse" beschrijft hij hoe diverse...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *