Het Starnmeerfeest

Gepubliceerd in de Nieuwe Chronyke; 1 oktober 1993.
Bron: Omslag 'Starnmeerboek' 1993

De feestelijkheden random het 350-jarig bestaan van de Starnmeerpolder zijn uitstekend geslaagd. De 9 buurtverenigingen kunnen terugzien op een feestweek die men zich nog lang en met plezier zal herinneren. De optocht, van circa 30 wagons, trok een belangstelling zoals de polder waarschijnlijk nog nooit eerder heeft beleefd.

Broodmaaltijd en reunie van oud-Starnmeerders betekenden beide een voile feesttent en de fokvee-tentoonstelling in manege Clausen was eveneens een levendig en gezellig gebeuren, die dankzij het “onderdak zijn” niet kon worden bedorven door de overvloedige regenval van die morgen. De bezoekers konden trouwens na afloop weer droog naar huis.

Een niet minder gezellig evenement was de tentoonstelling ten huize van de familie Koster-Ris. Duizend bezoekers en bezoeksters bekeken er de produkten van creativiteit en de oude spullen die – goed bewaard – van de diverse zolders tevoorschijn waren gekomen. Het was een collectie een museum waardig!

Wat de tentoonstelling in het Rijper Museum betreft, hebben de Starnmeerders zich ook niet onbetuigd gelaten. Ze vormen een belangrijk percentage van de bezoekers van dit jaar. Deze tentoonstelling kan nog tot en met 31 oktober in de weekends worden bezocht.

En dan was er het “Starnmeerboek”. Ook een succes. De oplage van 500 stuks was binnen een maand uitverkocht en de 25 ten behoeve van de reunie achtergehouden exemplaren zijn op die one avond ook in andere handen overgegaan. De vraag naar het boek was inmiddels zo groot dat er een tweede druk van 200 exemplaren (waarvan de helft al besteld) moet worden gemaakt. Die zal over ongeveer een maand gereed zijn.

Bronnen:

https://tijdschriften.archiefalkmaar.nl/issue/NC/1993-10-01/edition/0/page/25

https://www.hetschermereiland.nl/

Geplaatst op: 1 september 2023
Cor Booy
Categoriën: Kamerhop | Kroniek | Starnmeer

Meer artikelen uit de Kroniek:

Heerenhuis Spijkerboor 200 jaar

In 1787 werd een nieuw “Jagt en Rechthuys” gebouwd in Spijkerboor: Het Heerenhuis. Dit ging wel ten koste van zijn voorganger uit +/- 1644.

Het kopje van overgrootmoeder

Jan Brand Los, Sijbrand Los, Antje Booy-Los. Over deze voorouders van Cor Booy gaat dit artikel. Maar zo simpel als dat klink is het niet…

Mistig avontuur op het Starnmeer

December 1944; twee Italianen gaan naar een nieuwe schuilplaats, een avontuurlijke roeitocht over de geïnundeerde Starnmeer is het gevolg.

De “Vermaning” van Markenbinnen

Evert Besse Jz., de beschrijver van de droogmaking van de Starnmeer, heeft niet alleen dié geschiedenis op schrift gezet. Ook de geschiedenis van zijn eigen familie heeft hij tot in de finesses uitgeplozen. In die "genealogie Besse" beschrijft hij hoe diverse...

Voor 5 centen bracht de post je brief naar de Stierop

Tegenwoordig rijden talloze post-bestelbusjes af en aan, vroeger ging de postbezorging er echter iets rustiger aan toe.

Het Starnmeerboek

Artikel in de ‘Nieuwe Cronycke’ waarin Cor Booy enige onderwerpen beschrijft die in zijn nieuwe Starnmeerboek staan.

De Grafters waren er al eerder

Oude bodemvondsten in de buurt van Graft en Graftdijk schijnen een lichtje op de oudst bekende bewoning in ons gebied.

De laatste molenaars in Kamerhop

Doordat het Kamerhop werd afgescheiden van het Starnmeer, tijdens de bedijking, diende dit 46 ha grote poldertje van afzonderlijke bemaling te worden voorzien, in 1643. Meer daarover in het hoofdstuk "De molens van Starnmeer en Kamerhop" in Het Starnmeerboek, pag. 75...

De Kroniek

De Nieuwe Chronyke van het Schermereiland brengt al sinds 1983 meerdere malen per jaar hun historische tijdschrift uit.

Vrouw Ooms en de Alkmaar Packet

De Alkmaar Packet vervoerderde van 1863 tot 1950 zowel personen als goederen naar meerdere bestemmingen in Noord-Holland.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *